Cum alegi un UPS bun? Recomandari UPS-uri ieftine si bune

ups protectie calculator
4.6/5 - (5 votes)

UPS-ul a devenit o necesitate, mai ales daca locuiesti intr-o zona cu frecvente fluctuatii de tensiune, asa cum locuiesc eu. Stau foarte mult la PC, lucrez, imi place sa ma joc, iar pana nu demult, din cauza tensiunii, folosirea pc-ului devenise un adevarat chin. Pe langa faptul ca imi pierdeam munca, de cele mai multe ori fara a reusi sa salvez la timp, riscam sa stric si PC-ul, centrala termica si cam orice echipament electric din casa.

Din fericire, pentru PC si monitor, am rezolvat cumparand un UPS bun si nu foarte scump, in cazul meu (UPS Green Power CyberPower BR1000ELCD, 1000VA), care m-a scutit de toate aceste batai de cap. Acum pot lucra linistit, fara stres si daca vreti sa scapati de grijile cu supratensiunea, va recomand sa va achizitionati un UPS.

Daca vrei sa cumperi un UPS ieftin, care sa iti protejeze echipamentele fara sa investesti foarte mult iti recomand sa descoperi si ofertele la UPS-uri. Gasesti o selectie de UPSuri cu pret redus de la magazinele online.

De ce sa folosesti un UPS?

Calculatoarele si retelistica au luat o amploare deosebita in zilele noastre, toata activitatea cotidiana depinzand de acestea. Implicatiile informaticii in toate domeniile au ajuns la cote de neimaginat pana acum cativa ani, odata cu evolutia acestora aparand si problemele. Astfel, un sistem trebuie protejat atat in fata atacurilor informatice care au devenit din ce in ce mai agresive, cat si in cazul aparitiei penelor de curent.


Desi acestea par usor de rezolvat datorita existentei generatoarelor, problema nu este asa de usor de solutionat, generatoarele pornind cu o intarziere de 5 pana la 10 minute, in tot acest timp calculatoarele ramanand fara alimentare lucru care poate cauza probleme majore fie ca esti utilizator privat fie ca esti un data center. Aceeasi intrebare se pune si in cazul aparaturii electrocasnice sau al centralelor termice, fara de care viata noastra ar fi foarte greu de imaginat.

Aceasta problema s-a rezolvat prin aparitia UPS-urilor, dar cum procedam sa achizitionam cel mai bun produs la un pret cat mai convenabil?

Ce este un UPS? tipuri de ups-uri

UPS-urile sunt surse neintreruptibile de putere folosite pentru a proteja aparatura electrocasnica de intreruperile din reteaua de energie electrica, fiind de trei tipuri: line – interactive, off-line si on-line.

Ups-uri cu administrare sau fără administrare? Ce ar trebui să urmărim la achiziționarea unui UPS? Află din articol ce UPS să alegi in functie de nevoile tale..

Ups-uri line-interactive

Produsele line-interactive au coeficientul de putere de 0.7, oferind protectie indiferent de tensiunea de intrare, adica daca vor exista fluctuatii ale tensiunii UPS-ul va comuta pe baterie si va functiona pana cand tensiunea va reveni in limitele normale.

Sursele off-line

Sursele off-line au un coeficient de putere de 0.6, gasindu-se cel mai des in exploatare, fiind si cele mai ieftine, dar sunt dependente de tensiunea si frecventa pe care o primesc din reteaua de energie electrica, acest lucru insemnand ca daca dispozitivul primeste fluctuatii de tensiune din retea le va transmite mai departe dispozitivelor conectate, lucru care nu ofera nici o protectie suplimentara aparaturii electronice.

Sursele on-line

Sursele on-line au coeficientul de putere de 0.8, fiind independente fata de tensiunea si frecventa primita la intrare, ramanand in permanenta conectate si oferind o protectie maxima, avand insa dezavantajul preturilor de achizitie foarte mari.

Cum alegi un UPS bun? Factori de care trebuie sa tii cont

Puterea UPS-ului

In primul rand trebuie sa fim atenti la puterea de baza a acestora, care este exprimata in Volt Amperi si reprezinta puterea consumatorilor ce pot fi alimentati, la alegerea produselor din aceasta gama fiind recomandata o marja de siguranta de minim 10 – 15%, unele studii recomandand o marja de pana la 20%. Puterea poate fi scazuta (maxim 500 W), medie (avand valori cuprinse intre 500 si 1000 wati) si mare (mergand pana al 3000 Wati).

Autonomia bateriei

Autonomia este inca un factor care trebuie luat in calcul la alegerea noastra, acest lucru insemnand cat timp poate UPS-ul sa alimenteze consumatorii, variind de obicei intre 4 minute si 10 ore. De exemplu pentru a alimenta un calculator este suficienta alegerea unui dispozitiv Off-line, care asigura rezerva de curent pana la pornirea generatorului, dar pentru a asigura continuitatea pentru o centrala termica se recomanda utilizarea unor dispozitive On-line si Line-Interactive. Aceasta caracteristica depinde de bateriile pe care le poseda produsul si este calculat pentru puterea maxima pe care o poate proteja UPS-ul.

Bateria este elementul cheie in cadrul UPS-urilor, de acest lucru depinzand autonomia produsului, capacitatea acestora exprimandu-se in Ah (amperi-ore). Bateria poate fi inclusa in structura aparatului sau o putem achizitiona independent, majoritatea acestora fiind de tip Valve Regulated Lead Acid (baterie cu plumb si acid), fiind similara acumulatorilor de masina. Durata de viata a acumulatorilor este cuprinsa in mod normal intre 3 si 5 ani, existand si variante mai scumpe care prezinta baterii cu durata de viata cuprinsa intre 7 si 10 ani.

Interfata

Interfata reprezinta modul in care pot fi conectate aparatele la UPS, fiind reprezentata de un panou avand urmatoarele iesiri: priza Schuko (priza obisnuita cu impamantare), IEC 320 (priza dedicata pentru cablul de alimentare al unui desktop) sau RJ 45 (pentru cablul de retea).

Intrebarea “unde pot gasi un UPS bun la pretul corect” are un raspuns destul de simplu: online. In acest mediu se pot compara destul de usor caracteristicile tehnice si pretul produselor. Daca nu stii ce magazin sa alegi, aici poti gasi o lista cu cele mai apreciate magazine online de electronice.

Recomandari UPS-uri ieftine si bune pentru calculator

Recomandare – UPS Green Power CyberPower BR1000ELCD, 1000VA

Ca si recomandare m-am oprit asupra UPS Green Power CYBERPOWER BR1000ELCD, 1000VA cu urmatoarele caracteristici:

  • Reglare automata a tensiunii (AVR)
  • Protectie la supratensiuni, EMI, RFI
  • Restartare automata, incarcare automata
  • Ecran LCD unde poti vizualiza principalii indicatori de functionare, bateria ramasa, voltajul de iesire etc

Este un UPS pe baterie la un pret accesibil, foarte simplu de folosit, care isi face treaba conform specificatiilor. Mentine tensiunea de alimentare constanta si punerea in functiune este foarte rapida, astfel incat fluctuatiile de tensiune nu vor fi sesizate.

UPS Green Power CYBERPOWER BR1000ELCD, 1000VA

Incarcarea

Il folosesc cu 2 desktop-uri + monitoarele aferente conectate, incarcarea medie fiind intre 40-50%.
Doar cu Desktop 2 incarcarea este aproximativ 20%.

Desktop 1
– Sursa Super Flower Leadex, 80+ Silver, 650W
– Procesor AMD Ryzen 7 2700X 3.7GHz
– Placa de baza MSI X470 GAMING PRO
– Placa video Gainward GeForce RTX 2060 SUPER Ghost 8GB GDDR6

Desktop 2
– Sursa Corsair VS Series VS550 550W
– Procesor Intel Core i5-6402P 2.8GHz
– Placa video Gigabyte GeForce GTX 750 Ti OC 2 WindForce 2X 2GB
– Placa de baza MSI B150M

UPS Green Power CYBERPOWER BR1000ELCD, 1000VA

Run time, fara curent

Run time fara curent, cu Desktop 1 este de aproximativ 40 minute. In general, bateria tine cam 60-90 de minute pentru laptop.

UPS Green Power CyberPower BR1000ELCD run time

Bateria

Durata de incarcare a bateriei este de aproximativ 8 ore. Un aspect important este ca, incarcarea bateriei se face automat la revenirea curentului, deci nu trebuie incarcata separat.

UPS Green Power CyberPower BR1000ELCD, 1000VA baterie

Concluzii

Consuma foarte putin in stand-by comparativ cu alti producatori si nu este galagios, nici nu se aude.

Pana acum sunt foarte multumit de el, iar avand in vedere caracteristicile produsului si pretul de achizitie, consider ca raportul calitate/pret este excelent.

Recomandare – UPS APC Back-UPS ES, 700VA/405W Power-Saving Review

UPS APC Back-UPS ES, 700VA/405W Power-Saving

Produsul are un input de 230 Volti, pentru output acesta avand 405W, timpul mediu de incarcare fiind de 16 ore si are in dotare un set de baterii optionale de tip RBC17.Panoul de control este de tip afisaj LED, fapt ce permite constientizarea rapida a statusuri-lor cu ajutorul indicatorilor optici, sloturile de conectare fiind USB.

Modelul asupra caruia ne-am oprit atentia isi testeaza automat bateria, asigurand detectarea din timp a bateriilor care prezinta defectiuni, permitand inlocuira rapida a bateriei prin intermediul tehnologiei MTTR (Mean Time To Repair), avand in echiparea standard Managementul inteligent al bateriei prin care aparatul maximizeaza durata de viata si fiabilitatea bateriei prin intermediul unei incarcari judicioase.

Vezi preț UPS APC Back-UPS ES, 700VA/405W

Conectorii sunt de tip Schuko, aparatul avand dimensiunile de 89 mm x 224 mm x 311 mm si o greutate de 6,93 kilograme.

Recomandare UPS Serioux 1000VA, Line Interactive, 1000VA/600W

UPS Serioux 1000VA, Line Interactive, 3 porturi Schuko

Un UPS cu management ieftin si destul de bun, ce oferă protecție la suprasarcină, supraăncalzire, scurtcircuit etc. Are si un ecran LCD micuț ce arată tensiune de întrare, ieșire, frecventa.
Timpul mediul de functionare doar pe baterie este de 4 minute cu 100% incarcare sau 8 minute cu 50% incarcare.
Este un UPS util pentru casa, ce duce cu o incarcare de 20%, un calculator cu sursa de 700W(Ryzen 1600, GTX 1060) plus monitor.

Plusuri

  • Pret mic, raport calitate / pret excelent

Minusuri

  • Timp de functionare pe baterie destul de mic
  • Daca se ia curentul e destul de galagios
  • Doar 3 conectori output Schuko

Cele mai bune UPS-uri pentru centrale termice

Daca ai o centrala termica pe lemne atunci un UPS este mai mult decat necesar. Pana sa folosesc un UPS, era un cosmar atunci cand se intrerupea curentul. Pompele nu mai functionau, trebuia sa scot lemnele afara sa nu cresca prea mult temperatura, un proces anevoios. Plus ca uneori, ghinion, se intampla ca abia faceam focul, cand imediat se lua curentul 🙁
Stand intr-o zona cu intreruperi frecvente de tensiune, in special iarna, de fiecare data cand trebuia sa fac focul aveam nu stres. Prin urmare am hotarat ca e momentul sa imi cumpar un UPS bun pentru centrala.

Achizitia unui UPS pentru centrala, e un proces putin diferit fata de cumpararea unui UPS pentru calculator, nu neaparat din punct de vedere al puterii, ci in special al acumulatorului care trebuie sa tina suficent de mult, ca focul sa se poata stinge daca pana de curent dureaza mult. Pe scurt ai nevoie de un UPS puternic!

Te ajuta si cănd curentul nu este intrerupt – protejează circuitul, actionând drept stabilizator de tensiune. Îți protejează centrala de șocurile de curent, mai ales ca o centrala termică nu e feloc ieftină. Prin urmare e foarte util sa folosești un UPS.

Tu ce UPS folosești? Spune-ți părerea

cod reduceri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *