Cum alegem un UPS bun?

UPS APC Back-UPS ES, 700VA/405W Power-Saving
Cum alegem un UPS bun?
4.6 (92%) 5 vote[s]

Calculatoarele si retelistica au luat o amploare deosebita in zilele noastre, toata activitatea cotidiana depinzand de acestea. Implicatiile informaticii in toate domeniile au ajuns la cote de neimaginat pana acum cativa ani, odata cu evolutia acestora aparand si problemele. Astfel, un sistem trebuie protejat atat in fata atacurilor informatice care au devenit din ce in ce mai agresive, cat si in cazul aparitiei penelor de curent.

Desi acestea par usor de rezolvat datorita existentei generatoarelor, problema nu este asa de usor de solutionat, generatoarele pornind cu o intarziere de 5 pana la 10 minute, in tot acest timp calculatoarele ramanand fara alimentare lucru care poate cauza probleme majore fie ca esti utilizator privat fie ca esti un data center. Aceeasi intrebare se pune si in cazul aparaturii electrocasnice sau al centralelor termice, fara de care viata noastra ar fi foarte greu de imaginat.

Aceasta problema s-a rezolvat prin aparitia UPS-urilor, dar cum procedam sa achizitionam cel mai bun produs la un pret cat mai convenabil?

Ce este un UPS? tipuri de ups-uri

UPS-urile sunt surse neintreruptibile de putere folosite pentru a proteja aparatura electrocasnica de intreruperile din reteaua de energie electrica, fiind de trei tipuri: line – interactive, off-line si on-line.

Ups-uri line-interactive

Produsele line-interactive au coeficientul de putere de 0.7, oferind protectie indiferent de tensiunea de intrare, adica daca vor exista fluctuatii ale tensiunii UPS-ul va comuta pe baterie si va functiona pana cand tensiunea va reveni in limitele normale.

Sursele off-line

Sursele off-line au un coeficient de putere de 0.6, gasindu-se cel mai des in exploatare, fiind si cele mai ieftine, dar sunt dependente de tensiunea si frecventa pe care o primesc din reteaua de energie electrica, acest lucru insemnand ca daca dispozitivul primeste fluctuatii de tensiune din retea le va transmite mai departe dispozitivelor conectate, lucru care nu ofera nici o protectie suplimentara aparaturii electronice.

Sursele on-line

Sursele on-line au coeficientul de putere de 0.8, fiind independente fata de tensiunea si frecventa primita la intrare, ramanand in permanenta conectate si oferind o protectie maxima, avand insa dezavantajul preturilor de achizitie foarte mari.

Cum alegi un UPS bun? Factori de care trebuie sa tii cont

Puterea UPS-ului

In primul rand trebuie sa fim atenti la puterea de baza a acestora, care este exprimata in Volt Amperi si reprezinta puterea consumatorilor ce pot fi alimentati, la alegerea produselor din aceasta gama fiind recomandata o marja de siguranta de minim 10 – 15%, unele studii recomandand o marja de pana la 20%. Puterea poate fi scazuta (maxim 500 W), medie (avand valori cuprinse intre 500 si 1000 wati) si mare (mergand pana al 3000 Wati).

Autonomia bateriei

Autonomia este inca un factor care trebuie luat in calcul la alegerea noastra, acest lucru insemnand cat timp poate UPS-ul sa alimenteze consumatorii, variind de obicei intre 4 minute si 10 ore. De exemplu pentru a alimenta un calculator este suficienta alegerea unui dispozitiv Off-line, care asigura rezerva de curent pana la pornirea generatorului, dar pentru a asigura continuitatea pentru o centrala termica se recomanda utilizarea unor dispozitive On-line si Line-Interactive. Aceasta caracteristica depinde de bateriile pe care le poseda produsul si este calculat pentru puterea maxima pe care o poate proteja UPS-ul.

Vezi cele mai bune oferte la UPS-uri:
Bateria este elementul cheie in cadrul UPS-urilor, de acest lucru depinzand autonomia produsului, capacitatea acestora exprimandu-se in Ah (amperi-ore). Bateria poate fi inclusa in structura aparatului sau o putem achizitiona independent, majoritatea acestora fiind de tip Valve Regulated Lead Acid (baterie cu plumb si acid), fiind similara acumulatorilor de masina. Durata de viata a acumulatorilor este cuprinsa in mod normal intre 3 si 5 ani, existand si variante mai scumpe care prezinta baterii cu durata de viata cuprinsa intre 7 si 10 ani.

Interfata

Interfata reprezinta modul in care pot fi conectate aparatele la UPS, fiind reprezentata de un panou avand urmatoarele iesiri: priza Schuko (priza obisnuita cu impamantare), IEC 320 (priza dedicata pentru cablul de alimentare al unui desktop) sau RJ 45 (pentru cablul de retea).

Recomandare – UPS APC Back-UPS ES, 700VA/405W Power-Saving

UPS APC Back-UPS ES, 700VA/405W Power-Saving

Vezi pret valabil azi

Intrebarea “unde pot gasi un UPS bun la pretul corect” are un raspuns destul de simplu: online. In acest mediu se pot compara destul de usor caracteristicile tehnice si pretul produselor, ca si recomandare oprindu-ne asupra UPS APC Back – UPS ES cu urmatoarele caracteristici:

Produsul are un input de 230 Volti, pentru output acesta avand 405W, timpul mediu de incarcare fiind de 16 ore si are in dotare un set de baterii optionale de tip RBC17.Panoul de control este de tip afisaj LED , fapt ce permite constientizarea rapida a statusuri-lor cu ajutorul indicatorilor optici, sloturile de conectare fiind USB.

Modelul asupra caruia ne-am oprit atentia isi testeaza automat bateria, asigurand detectarea din timp a bateriilor care prezinta defectiuni, permitand inlocuira rapida a bateriei prin intermediul tehnologiei MTTR (Mean Time To Repair), avand in echiparea standard Managementul inteligent al bateriei prin care aparatul maximizeaza durata de viata si fiabilitatea bateriei prin intermediul unei incarcari judicioase.


Vezi cele mai bune oferte la UPS-uri:Conectorii sunt de tip Schuko, aparatul avand dimensiunile de 89 mm x 224 mm x 311 mm si o greutate de 6,93 kilograme.

Spune-ţi părerea

Leave a Reply

Your email address will not be published.