Cum alegem cea mai buna camera de supraveghere?

camera de supraveghere interior
5/5 - (5 votes)

Societatea de astazi este din ce in ce mai dinamica. Toti suntem in cautarea unui nivel de trai mai bun, care sa ne permita o masina noua, o casa, excursii in strainatate, dar acest lucru presupune un grad de mobilitatea foarte mare.

Toata ziua suntem in cautarea de noi oportunitati de afaceri sau lucram foarte mult. Casa si copii raman singuri, si nu ne mai putem ocupa de ei asa cum trebuie, iar uneori ne facem griji in privinta integritatii acestora sau dorim doar sa urmarim ce se petrece in casa sau in curte.

Aceasta problema este destul de usor de rezolvat prin achititionarea unui sistem de supraveghere video.

Acesta este compus din camerele de supraveghere, unitatea de inregistrare a imaginilor (DVR sau NVR in cazul camerelor IP), hard disk, alimentatoarele necesare functionarii camerelor si mufele de conectare ale camerelor.


Camerele de supraveghere sunt insa elementul esential in acest sistem. De calitatea imaginilor oferite depind foarte multe lucruri, si este bine sa urmarim anumite lucruri atunci cand dorim achizitionarea acestora.
Ce tip de camera de supraveghere sa alegem?
In primul rand trebuie sa decidem daca trebuie sa folosim camere de interior sau de exterior.

Camere de supraveghere de interior

camera de supraveghere de interior

Camerele de interior sunt de regula sub rotunda (DOME sau DOME 360 – acestea filmeaza la un unghi de 360 de grade, iar cu ajutorul unui soft special se recompun toate unghiurile filmate si se poate avea o imagine de ansamblu a incaperii), iar cele de exterior au in general o forma dreptunghiulara (BULLET).

Camerele de interior nu trebuie protejate la intemperii, insa conteaza foarte mult calitatea imaginii acestora.
In cazul camerelor de exterior se pune accent pe protectia la intemperii (ploaie, praf, inghet).

In partea superioara acestea sunt prevazute cu aparatori metalice pentru a impiedica lumina sa ”bata” in lentila, si pot fi dotate cu protectie antivandalizare in cazul in care mediile de amplasare prezinta un grad ridicat de risc.

Trebuie tinut cont si de faptul ca la temperaturi mai mici de -20 de grade Celsius acestea vor trebui sa beneficieze de carcase incalzite, pentru a functiona.

Gradul de iluminare al zonei ce urmeaza a fi supravegheate ne ridica intrebari asupra camerelor ce trebuie alese.

Elementele care conteaza la o camera de supraveghere

Camerele de supraveghere pot fi camere simple, camere cu infrarosu (ce filmeaza si pe intuneric) si camere ce pot trece de la filmarea normala la cea cu infrarosu (acestea asigura imagini in functie de intensitatea luminii la un moment dat).

Este bine de stiut si mediul care trebuie supravegheat. De exemplu, in cazul unor medii dinamice este recomandat sa achizitionam camere cu scanare progresiva.

Fie ca este vorba despre camere de interior sau de exterior, elementul comun si cel mai important este calitatea imaginii.

Pentru o calitate foarte buna a imaginii trebuie sa avem in vedere urmatoarele caracteristici:

Senzorul CCD

Desi standardul universal este de 4:3, se mai pot intalni si 1”, 2/3”, 1/3”, 1/4”. Ca si idee generala, cu cat este mai mare dimensiunea CCD-ului, cu atat dimensiunea unghiului de vizualizare este mai mare si imaginea va avea o calitate mai buna.

Rezolutia

In acest caz, cu cat numarul de linii este mai mare, cu atat rezolutia camerei este mai buna.
In cazul camerelor alb negru acestea au rezolutii cuprinse intre 380 si 600 de linii, iar camerele color se impart in:

  • rezolutie medie (intre 420 – 800 linii). Acestea vor oferi doar o imagine de ansamblu, iar detaliile nu se pot observa;
  • rezolutie inalta (intre 800 si 2000 linii). Imaginile oferite de acestea sunt foarte clare, si se pot distinge toate detaliile.

Cu cat numarul de linii este mai mare, cu atat mai multi megapixeli va avea camera, iar pretul acesteia va fi mai scazut.

Obiectivul

Este un ansamblu compus din mai multe elemente:

  • distanta focala: cu cat aceasta este mai mare, cu atat punctul de focalizare este mai indepartat de camera, iar distanta la care se pot vedea imaginile devine mai mare;
  • irisul: determina cantitatea de lumina ce ajunge la senzor. Poate fi fix, manual si autoiris (acesta fiind cel mai folosit)
  • lentila: poate fi fixa sau varifocala. Cele fixe, desi focalizeaza in mai multe puncte nu ofera o claritate mare a imaginii,iar unghiul de vizualizare nu poate fi schimbat.Lentilele varifocale sunt mult mai flexibile, ofera o calitate a imaginii mai buna si permit (prin intermediul functiilor zoom si focus) reglarea distantei si a calitatii imaginilor.

Desigur ca ne vom pune intrebarea daca este bine sa alegem camere video analogice sau digitale, iar raspunsul tine foarte mult de ceea ce ne dorim: preturi scazute sau performanta.

Camere de supraveghere analogice

Desi au avantajul imbatabil al pretului scazut, camerele analogice nu pot acoperi mai mult de 300 de metri fara amplificator de semnal, iar comunicarea se realizeaza numai prin intermediul cablurilor coaxiale. Imaginea transmisa de acestea se va degrada in timp, iar semnalul audio nu poate fi transmis decat printr-o retea separata.

Camere IP

Camera IP

Camerele IP, desi sunt ceva mai scumpe, vin cu o serie de avantaje ce nu pot fi trecute cu vederea:

  • comunicarea se face prin cablu UTP, fibra optica, unde radio;
  • distanta de amplasare este nelimitata;
  • semnalul digital nu se pierde, iar calitatea acestuia va ramane la fel in timp;
  • rezolutia poate ajunge si la 9 megapixeli (in cazul camerelor analogice aceasta este de maxim 0,4 megapixeli);
  • imaginile emise de acestea pot fi vizualitate pe internet in timp real;
  • in plus, camerele IP pot fi dotate cu functii suplimentare cum ar fi: detectie faciala, recunoastere faciala, si chiar recunoasterea a pana la 200 de tipuri de arme de foc.

Camere PTZ (pan–tilt–zoom)

Camera supraveghere video PTZ TurboHD

Camarele de supraveghere prezinta o mare diversitate si din punctul de vedere al mobilitatii. Sunt din ce in ce mai cautate camerele PTZ, ce pot fi controlate de la distanta atat pe plan vertical cat si pe cel orizontal.

Daca ne dorim camere de supraveghere high end le putem obtine si in varianta wireless, acolo unde nu mai este necesara cablarea incintelor pentru a se realiza comunicarea intre camere si DVR, iar functiile suplimentare sunt foate numeroase:

  • OSD (on screen display) permite optimizarea performantelor camerelor cu ajutorul unui joystick, iar semnalul va fi adaptat in functie de amplasamentul camerei;
  • WDR (Wide Dynamic Range) permite o imagine foarte clara si stabilizata (foarte utila in cazul camerelor de exterior amplasate in bataia vantului, de exemplu);
  • Digital Noise Reduction elimina zgomotele de fundal si ne ofera imagini clare, fara distorsiuni;

Cel mai bun brand de camere de supraveghere

Votează (maxim 3) cel mai bun brand de camere de supraveghere

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...

Spune-ţi părerea

magazine online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *