Cum alegem cel mai bun monitor de gaming

cum alegem cel mai bun monitor de gaming
4.2/5 - (8 votes)

Monitorul este dispozitivul cu care interactionam cel mai mult, prin urmare inainte de a cumpara un monitor trebuie sa ne gandim foarte bine la ce vom folosi monitorul in cea mai mare partea al timpului petrecut la calculator: pentru office, filme sau jocuri ocazional, editare video sau gaming.

Daca ne dorim un monitor pentru gaming, pornim de la premiza ca in cazul jocurilor calitatea imaginilor furnizate de acesta trebuie sa fie la nivel maxim, prin urmare trebuie sa ne orientam catre un monitor profesional. Nu de alta, dar avem de randat imagini gen pamant, apa, intuneric, lumina, iar un monitor care nu ofera o calitate maxima nu face decat sa ne incurce.

Pentru un gamer inrait monitorul trebuie sa aiba o diagonala cat mai mare, sa sincronizeze rata de refresh a placii video cu cea a display-ului (fie ca este vorba despre shootere, jocuri de masini sau jocuri FPS) iar conectivitatea nu trebuie sa ridice nici o problema.

La ce caracteristici trebuie sa fim atenti cand alegem un monitor de gaming?

Rezolutia

Rezolutia este direct legata de diagonala monitorului, pe piata gasindu-se patru tipuri de rezolutii: HD Ready, Full HD, 2k si 4k.
De regula monitoarele de 17 inch nu trec de HD Ready, rezolutia fiind 1366/768 ajungand pana la 1280/720.


Rezolutia Full HD incepe cu monitoarele avand o diagonala de 21.5 si 23 inchi, care au o rezolutie de 1920/1080 ajungand pana la 1920/1080 si 1920/1200.

Recomand alegerea unui monitor full HD sau 4K, dar trebuie sa tinem cont si de performanta calculatorului, in special a placii video care trebuie sa fie suficient de puternica astfel incat sa putem rula jocurile la rezolutia maxima a monitorului. De exemplu daca avem un calculator mai vechi si alegem un monitor 4K, pot apare probleme de functionare.

Tipul panoului

Tipul panoului trebuie sa fie TN (Twisted Nematic) sau IPS (sunt mai scumpe decat cele cu TN).

Monitoarele IPS pentru gaming

Referitor la folosirea monitoarele IPS pentru jocuri sunt pareri pro si contra. Ele sunt monitoare cu timpi de raspuns mai mare, care coroborate cu o placa video ceva mai slaba duc la intarzieri destul de mari ale imaginii.

Monitoarele TN pentru gaming

Tehnologia TN poate schimba starea cristalelor lichide din negru in alb si invers intr-o perioada foarte scurta. In consecinta ”lag-ul” va fi mult mai mic in comparatie cu un panou de tip IPS.

Pentru ca tot a venit vorba de lag, ar fi bine sa aflam ce inseamna acesta. Ei bine, este insumarea dintre intarzierea semnalului de procesare (timpul de care un monitor are nevoie pentru a procesa imaginea dupa ce a fost primita de la procesor sau de la placa video) si timpul de raspuns (rapiditatea cu care pixelii isi schimba culoarea pentru a afisa imaginile) .

Astazi un monitor bun de gaming (evident, cu un panou TN) are un timp de raspuns de 1 ms (milisecunda) eliminandu-se astfel orice umbra sau pata aparuta in timpul miscarii.

Cele mai bune panouri sunt cele de tip IPS (In Plane Switching), urmate de cele VA (Vertical Alignment) si TN.

Diagonala ecranului

Diagonala ecranului este importanta. In mod curent v-as recomanda monitoare intre 17 si 20 de inchi, dar astazi, cand tehnologia a evoluat atat de mult indicate sunt cele cu diagonale intre 21.5 si 24 de inchi. De abia de la aceste dimensiuni incep monitoarele sa fie dotate cu tehnologia Full HD. Le putem gasi in format 16:9 si 16:10 la rezolutiile de 1920 / 1080 si 1920 / 1200 pixeli.

Ideale pentru jocuri sunt monitoarele cu diagonale diagonalele de 27 si 30 de inchi, experienta oferita de acestea este unica iar senzatiile sunt de tipul celor oferite de un ecran de cinema.

Rata de refresh

Rata de refresh inseamna capacitatea monitorului de a reimprospata imaginea si este masurata in Hertzi.
In mod normal aceasta valoare este de 60 Hz, in cazul monitoarelor de gaming aceasta urcand pana la 140 Hz si chiar mai mult. Pentru un gamer inrait, cu cat rata de refresh este mai mare, cu atat imaginile devin mai ”fluide” (adica timpul de asteptare pana la afisarea imaginilor va fi mai mic).

Functia G-Sync

Functia G-Sync elimina toate problemele legate de ”artefacte”, asa cum le numesc gamerii (sau imaginile blurate, dupa cum le cunosc ceilalti utilizatori ai calculatoarelor).

Aceasta tehnologie a fost introdusa de catre cei de la N-Vidia si presupune existenta unui procesor dedicat in cadrul monitorului, care odata cuplat cu o placa video a producatorului sincronizeaza fluxul de date primit de la placa grafica (cu alte cuvinte se sincronizeaza rata de refresh a monitorului cu cea a placii video).

O tehnologie asemanatoare au dezvoltat cei de la AMD pentru placile Radeon pe care au denumit-o Free Sync.

Monitoare de gaming recomandate

Ultra low motion blur

Ultra low motion blur (ULMB) reduce foarte mult umbrele sau neclaritatile imaginii atunci cand te misti in joc, dar din pacate nu functioneaza atunci cand functia G-Sync este activata.

Unghiul de vizualizare

Unghiul de vizualizare inseamna pozitia din care vezi clar imaginea de pe ecran. Intr-o situatie normala, imaginea va trebui sa arate la fel indiferent de unde o privesti.

Spune-ţi părerea

magazine online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *