Cum alegem cel mai bun monitor pentru calculator?

cum alegem un monitor bun
4/5 - (4 votes)

Desi in momentul cand ne gandim la achizitia unui calculator toata atentia si o mare parte a bugetului este indreptata spre configurarea acestuia, monitorul ramane o componenta care merita atentia noastra.

Imi aduc aminte ca primul meu calculator era un x286, cu un monitor CRT alb negru, in anii 1990 tehnica de calcul fiind o necunoscuta la noi in tara, insa in momentul de fata cand imaginea conteaza mai mult ca orice (calculatorul devenind inima casei noastre) alegerea monitorului a capatat o importanta deosebita.

Pentru ce vrem sa folosim monitorul?

In linii mari monitoarele se impart in patru categorii: monitoare pentru birou (cele uzuale, folosite pentru aplicatiile zilnice cu care lucram la birou), cele destinate editarii foto / video, monitoare pentru filme si cele destinate jocurilor.

Dupa ce stabilim ce destinatie are monitorul, urmatorul pas este stabilirea bugetului, urmand sa trecem la studiul caracteristicilor acestuia.


Ce aspecte trebuie luate in calcul cand cumparam un monitor?

Atunci cand facem alegerea monitorului principalele caracteristici asupra carora trebuie sa ne oprim sunt:

Conectivitatea

Conectivitatea reprezinta una dintre cele mai importante caracteristici ale unui monitor.
Porturile prin care putem conecta un monitor la calculator sunt:

  • VGA (Video Graphics Array – un port analog care este folosit mai ales in cazul monitoarelor mai vechi);
  • DVI (Digital Visual Interface – reda semnalul digital oferind o calitate buna, asemanatoare celui HDMI, de regula insa acesta nu reda sunetul decat in cazuri exceptionale, fiind folosita in cazul monitoarelor cu o diagonala mai mare de 19 inchi
  • HDMI si DisplayPort pentru monitoarele UHD.
  • USB, care se regasesc in general la monitoarele portabile.

Recomandare! Alegeti un monitor care sa aibe mai multe iesiri, atat HDMI cat si VGA.

Diagonala

Pentru uzul curent este de ajuns un monitor cu diagonala de 19 inch, insa pentru cei care lucreaza editare video sau doresc sa urmareasca filme este nevoie de o diagonala mai mare, de 23 sau 24 inch (1 inch = 2.52 centimetri), aceasta putand ajunge pana la 30 inch.

Rezolutia

Rezolutia este direct legata de diagonala monitorului si reprezinta numarul de pixeli pe unitatea de suprafata (nu numarul total de pixeli), pe piata gasindu-se patru tipuri de rezolutii: HD Ready, Full HD, 2k si 4k.

De regula monitoarele de 17 inch nu trec de HD Ready, rezolutia fiind 1366/768 ajungand pana la 1280/720.

Full HD incepe cu monitoarele avand o diagonala de 21.5 si 23 inchi, care au o rezolutie de 1920/1080 ajungand pana la 1920/1080 si 1920/1200.

In functie de rezolutie avem urmatoarele:

  • HD (720p): 1366 x 768
  • Full HD (1080p): 1920 x 1080
  • UW – UXGA: 2560 x 1080
  • QHD (WQHD): 2606 x 1440
  • UWQHD: 3440 x 1440
  • 4k UHD: 3840 x 2160

Unghiul de vizibilitate

Este recomandata alegerea unui monitor cu un unghi de vizibilitate cat mai mare, pentru a putea privi la el fara sa ii modificam pozitia. Un exemplu in acest sens sunt monitoarele curbate.

Rata de refresh

Rata de refresh reprezina capacitatea monitorului de a reimprospata imaginea si se masoara in Hertzi (Hz). Nu mai prezinta mare importanta in prezent, fiind utilizata in marea majoritate a cazurilor pentru monitoarele CRT, de veche generatie.
In momentul de fata rata de refresh este stabilizata la 60Hz (in cazul monitoarelor 4k ajungand la 144Hz).

O notiune noua este Rata de Refresh Adaptiva care se ajusteaza dinamic in jocuri, fiind legata de capacitatea placii video.

Contrastul

Contrastul reprezinta capacitatea monitorului de a afisa distinct nuantele intunecate sau foarte luminoase, de asa maniera incat sa nu se piarda nici un detaliu, fiind raportul dintre luminozitatea ecranului atunci cand afiseaza culoarea neagra si luminozitatea in cazul afisarii culorii albe.

Un contrast static decent este in jur de 1000:1.
Desi unele companii mentioneaza contrastul dinamic in locul celui static, afisand valori de 10000:1 pentru a te impresiona, cele mai bune monitoare nu reusesc sa depaseasca un contrast static de 1500:1.

Tipul panoului LCD

Exista mai multe tipuri de panouri, fiecare cu avantajele sau dezavantajele lui, important de stiut fiind faptul ca marea majoritate sunt de tip TN (care au pretul cel mai scazut, fiind foarte rapide, insa unghiul de vizibilitate este ingust, luminozitatea este scazuta,culorile sunt reproduse inexact si au un numar mare de „pixeli morti”), cele mai scumpe dar si cele mai bune fiind panourile de tip IPS (au luminozitate buna, culori vii, unghiuri de vizibilitate largi, insa timpul de raspuns este unul destul de mare).

Acuratetea culorilor

Se refera la capacitatea monitorului de a afisa culorile, standardele obisnuite fiind NTSC, sRGB si Adobe RGB.

Luminozitatea

Luminozitatea reprezinta capacitatea monitorului de a afisa imagini clare si in spatii foarte luminoase.

Tratamentul anti glare (anti reflexie)

Pentru confortul ochilor monitorului trebuie sa fie obligatoriu tratat antireflexie, altfel exista riscul ca lumina sa se reflecte in ecran si sa ne deranjeze. Obligatoriu trebuie evitate monitoarele cu ecran lucios, alegand un monitor cu ecran mat (anti-reflexie, anti glare).

Timpul de raspuns

Pentru activitatile obisnuite aceasta caracteristica nu este atat de importanta precum pare, deoarece ochiul uman nu face diferenta intre un timp de raspuns de 4 milisecunde si unul de 6 milisecunde.

In schimb, in timpul jocurilor, timpul de raspuns trebuie sa fie cat mai mic, pentru a evita efectul de ghosting (fantoma). Cand jucam, la miscari bruste ale imaginii, monitorul nu are o viteza suficient de mare incat sa elimine imaginea anterioara inainte afisarii celei noi, fiind vizibil acest efect.

Spune-ţi părerea

magazine online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *