
In sezonul cald, atmosfera din marile orase devine irespirabila. Temperaturile ridicate si disconfortul terminc aduc o multitudine de riscuri si posibile probleme de sanatate. Arsita lunilor de vara este amplificata de poluarea specifica oraselor si de numarul mare de constructii si de strazi al caror asfalt reflecta caldura, ceea ce face ca efectul de sera sa capate proportii nebanuite.
Combinat cu umiditatea excesiva a climei din tara noastra, atmosfera devine irespirabila si ne conduce la necesitatea echiparii locuintelor cu aparate de aer conditionat.
Top cel mai bun brand de aer conditionat

Cum alegem un aparat de aer conditionat?
Cumparatorii sunt bombardati cu un val de oferte atractive lucru care face ca alegerea potrivita sa fie foarte grea.
Perioada in care pretul era criteriul principal in decizia de cumparare a trecut de mult, iar aceasta decizie este luata in momentul de fata tinand cont de suprafata spatiului unde va fi amplasat.
Unitatea de masura a capacitatii de racire unui conditioner este British Thermal Unit (BTU/h). In functie de suprafata racita sunt recomandata aparate de capacitati diferite.
Ca si caracteristici generale acestea se impart in:
- pentru spatiile cu suprafete intre 10 – 25 mp necesita un aparat de 9000 BTU (2,5 kw);
- pentru suprafete ce masoara intre 25 – 35 mp este recomandat un aparat cu o capacitate de 12.000 BTU (3,5 kw);
- pentru spatiile ce masoara intre 35 – 45 mp pot fi racite cu un aparat de 18.000 BTU (5 kw);
- suprafatele cu dimensiuni intre 45 – 70 mp se vor raci cu un aparate cu capacitati cuprinse intre 24.000 BTU (7,1 kw) – 28.000 (8 kw).
Ce inseamna tehnologia Inverter?
Desi exista si aparate de aer conditionat traditionale, ce folosesc un compresor care porneste si se opreste, pentru maximizarea randamentului este recomandat sa achizitionam produse ce dispun de tehnologia Inverter. Cu ajutorul acesteia, aparatul isi adapteaza capacitatea de racire sau incalzire la temperatura mediul ambiental.
Cu alte cuvinte, aparatul porneste la capacitate maxima in incercarea de a aduce rapid temperatura inconjuratoare la nivelul dorit, iar pe parcursul functionarii aceasta scade treptat, ajungand sa functioneaza la capacitatea minima, necesara mentinerii temperaturii setate.
In plus, tehnologia Inverter asigura un consum de energie electrica cu pana la 30% mai mic fata de unul obisnuit, nivelul de zgomot este mult redus, iar aparatul poate functiona in conditii optime (pentru incalzire) pana la o temperatura exterioara de minus 15 grade Celsius.
Timpul de racire (sau incalzire) este mult mai mic fata de alte tehnologii, iar temperatura este mentinuta la un nivel constant cu un consum scazut de resurse.
O alta caracteristica de care trebuie sa tinem cont este tipul de aparat dorit
Recomandata este alegerea unui sistem split, pentru care unitatea de racire este situata afara, iar unitatea de ventilatie inauntru (aceasta poate sa raceasca mai multe camere), split dublu (alcatuit dintr-o unitate externa si doua interne) sau multi split.
Desigur ca exista si sisteme de tavan, portabile si de fereastra, dar unitatile split au cel mai bun randament.
Functiile unui aparat de aer conditionat trebuie sa acopere o gama larga de necesitati:
- sa fie capabile sa raceasca incaperea;
- sa fie folosite la la incalzirea incaperilor (pentru aceasta trebuie sa lucreze si la temperaturi exterioare foarte scazute);
- sa poate asigura ventilarea incaperilor si sa elimine umiditatea din atmosfera (nivelul optim pentru evitarea mucegaiului este situat intre 40 – 60% umiditate);
- sa poate fi programat sa functioneaza intr-un anumit interval orar;
- sa fie dotat cu „modul sleep”, prin care aparatul regleaza temperatura si nivelul de zgomot pana la un nivel confortabil in care sa putem dormi;
- la modelele mai noi este disponibila si functia ce asigura autocuratarea produsului.
Sistemele de filtrare sunt un element important atunci cand facem alegerea unui produs
Cu cat sistemele de filtrare sunt mai numeroase, cu atat atmosfera va fi mai curata si mai sanatoasa.
Aparatul va trebui sa fie obligatoriu dotat cu un filtru antipraf (ce este de regula lavabil, si nu necesita inlocuirea) si cu un filtru antibacterian, ce este raspunzator de inlaturarea pulberilor, a mucegaiului si a microorganismelor.
Variantele mai noi de aparate dispun si de filtre dezodorizante (de carbune activ), ce inlatura fumul de tigara si mirosurile neplacute, si de filtre catechin ce sunt responsabile cu eliminarea bacteriilor.
Pretul aparatului
Odata cu evolutia tehnologiilor de fabricatie, consumul aparatele de aer conditionat a scazut constant. Daca pana in urma cu 8 – 10 ani acesta era prohibitiv, acum sunt numeroase exemple de aparate ce sunt incadrate in clase energetice deosebit de bune.
Ca si plaja de valori, aparatele de aer conditionat sunt incadrate intre clasele energetice G si A, insa in ultima perioada marea majoritatea a acestora sunt incadrate in clasele B si A++, ceea ce asigura un consum mic de energie electrica.
Deoarece de multe ori aparatele sunt amplasate in pozitii inaccesibile, este recomandata achizitionarea modelelor ce sunt dotate cu o telecomanda cu afisaj LCD, prin care poate fi setata temperatura si sa avem afisate functiile in desfasurare.
Recomandare – Aer conditionat Whirlpool SPIW 412L Inverter, 12000 BTU, Clasa A+, Filtru HD + Carbon
Unul dintre cele mai bune aparate de aer conditionat al momentului este cel de la Whirlpool, SPIW 412L Inverter, 12000 BTU, Clasa A+ cu Inverter, dotat cu Filtru HD + Carbon ce dispune si de functiile de Auto restart, Autocuratare sau Dezumidificare.
Cei 12.000 BTU il fac potrivit pentru suprafete cu dimensiuni mari, iar clasa energetica A+ ne ofera un consum de energie electrica foarte mic.
Aparatul selecteaz automat (in functie de nivelul temperaturii) unul dintre modurile cu care este prevazut: racire, ventilare, dezumidificare si este dotat cu functia „sleep” ce ne face somnul confortabil.
Detine un filtru de praf si un filtru de carbon ce inlatura mirosurile neplacute si fumul de tigare, iar functia de autocuratare mentine uscat schimbatorul de caldura inlaturand astfel mirosurile neplacute.