
Cafeaua a devenit unul dintre cele mai comune obiceiuri cotidiene. Oricand o ceasta de cafea fierbinte este binevenita si ne ofera posibilitatea de a patrece cateva momente placute cu prietenii sau colegii de la birou.
Preferintele sunt multiple: unii agreeaza cafeaua la ibric, altii pe cea turceasca, iar cei care au „inima tare” prefera cafeaua aromata preparata la espressor.
Espressorul are avantajul ca este usor de folosit. Odata cuplat la reteaua electrica, este suficient sa fie umplut cu apa si sa adaugam cafeaua.
Tipuri de espressoare
In primul rand trebuie sa stii ca espressoarele sunt de mai multe tipuri:
Cela mai slab cotate sunt cele cu pompa de aburi. Denumirea pare cumva improprie, deoarece acestea combina calitatile cafetierei cu cele ale unui espressor, dar rezultatul nu este intotdeauna satisfacator.
Varianta actionata cu piston este destinata numai profesionistilor, deoarece necesita forta fizica si indemanare. Utilizatorul va folosi un piston prin care apa fierbinte este introdusa in sita unde se afla cafeaua.
Espressoarele cu pastile
Espressoarele cu pastile sunt mai bune decat cele cu pompa de abur, dar costurile de operare in timp vor fi ridicate. Desi pretul initial este mic, pastilele nu pot fi cumparate decat de la producator (sunt personalizate pentru fiecare model in parte) la un pret destul de piperat.
Acestea sunt mai degraba destinate persoanelor dinamice, care au nevoie de o cafea pregatita rapid si fara a se face mizerie (pastilele se arunca imediat dupa folosire).
Tot la acest capitol mentionez expressoarele pe baza de cialde (mici plicuri de hartie care contin cafea).
Espressoarele semiautomate
Espressoarele semiautomate sunt cele la care cel care prepara cafeaua dozeaza manual cantitatea acesteia. Restul reglajelor sunt facute automat de catre aparat, iar pornirea si oprirea se realizeaza manual.
Deoarece sunt un mare fan al acestei licori magice, preferinta mea este pentru espressoarele cu rasnita incorporata, deoarece costurile sunt reduse (faceaua este in mod evident mai ieftina decat pastilele) iar gustul savuros al unei cafele rasnite in fata ta nu se poate compara cu nimic.
Criteriile dupa care alegem un espressor
Pentru fiecare dintre iubitorii cafelei va sosi cu siguranta un moment in care vor cumpara un espressor si atunci va trebui sa tinem cont de cateva criterii:
Presiunea
Presiunea apei va trebui sa fie suficienta pentru a obtine cei 20 kg forta la care este recomandat sa se faca cafeaua.
Pentru mine presiunea ideala la un espressor de cafea este la 15 bari. Aceasta este suficienta pentru a realiza o infuzie de calitate.
Prezenta unui vaporizator este binevenita in special pentru iubitorii de capucino, pentru care avem nevoie de o temperatura in jur de 105 grade.
Puterea este importanta doar pentru expressoarele cu rasnita incorporata, in cazul in care dorim o cafea cat mai fin macinata.
Boilerul
Boilerul nu trebuie sa lipseasca in cazul unui espressor. Acesta este locul in care se va prepara cafeaua.
Rezervorul de apa trebuie sa asigura doar cateva cesti de cafea. De altfel, apa care sta mult intr-un recipient nu isi va mai pastra prospetimea, asa ca este necesar ca tot timpul sa avem apa proaspata. Un rezervor de 1,6 litri este suficient pentru un aparat de calitate.
Datorita calitatii precare a apei, este recomandat ca aparatul sa fie dotat cu sistem anticalcar si cu un sistem de decalcifiere. Acestea ne vor oferi o cafea de calitate si un aparat in permanenta curat in partea interioara.
Recomandare, espressorul automat Krups Espresseria Automatic EA8108
Am achizitionat de curand espressorul automat Krups Espresseria Automatic EA8108 de care sunt foarte multumit. Acesta aparat automat are o rasnita inclusa, care ma face sa savurez fiecare cana de cafea.
Presiunea de 15 bari asigura o presiune buna, iar rezervorul de apa de 1,6 litri pastreaza prospetimea acesteia.
Aparatul aeste dotat cu un sistem de autocuratare si are cele doua sisteme importante in viziunea mea: cel de decalcifiere si anticalcar.