
Cuprins articol
În primul rând aş împărţi sistemele de operare pentru PC-uri (Desktop-uri şi Laptop-uri) în două mari categorii: free şi contra cost.
La categoria contra cost avem doar Windows în timp ce, la cele free întâlnim foarte multe sisteme.
La momentul actual, Windows este de departe cel mai utilizat având o cotă la 75%, urmat de macOS-ul Apple la 16% și sistemele de operare bazate pe Linux, inclusiv sistemul de operare Chrome Google, la 5%, din acestea “Linux Linux” la 2,35%.
Poate părea ciudat de ce un sistem plătit este mult mai utilizat decât orice variantă free.
Epuizăm varianta sistemelor de operare gratuite enumerând mai jos principalele motive:
- Lipsa promovării
- Învățare dificilă, cu toate că există variante de Linux user friendly, ca de exemplu Linux Mint
- Greu de depanat
- Hardware neacceptat prin lipsa unor drivere sau probleme de funcționare
- Suport slab pentru jocuri
- Unele aplicatii, ca de exemplu Adobe reader nu suportă și variantă pentru Linux
- Lipsă suportului tehnic
Cu toate că este contra cost, Windows este preferat pentru că prezintă multe avantaje printre care şi update-urile periodice. Fiecare versiune Windows folosită în prezent are avantajele şi dezavantajele ei, fiecare utilizator având argumente în a alege versiunea cea mai bună pentru el.
Cele mai populare sisteme de operare

Mai jos vă rog găsiţi utilizarea sistemelor Windows pe desktop-uri in luna Septembrie 2021:
- Windows 10 84%
- Windows 7 77%
- Windows 8.1 36%
Prezentare sisteme de operare populare în 2021
Linux Mint
Linux Mint este o distribuție populară de Linux pentru calculatoare personale bazată pe Ubuntu, care include o temă distinctă și o colecție de programe de sistem cu scopul de a face administrarea sistemului mai ușoară pentru utilizatorii finali.
macOS
MacOS sunt sistemele de operare care ruleaza pe pc-urile Apple, un sistem de operare multi-user, multitasking, de tip Unix, cu performanțe ridicate. Un dezavantaj al Mac OS este numărul mai mic de programe vs Windows care pot fi instalate pe computer.
Windows 7
Poate vi se pare ciudat că Windows 7, cel mai vechi sistem Windows folosit, fără suport Microsoft, deţine încă aproape 15% din cota utilizatorilor Windows, dar hai să vedem care sunt avantajele lui:
- Are interfaţa foarte simplă, este foarte uşor de utilizat. Este foarte apreciat de persoanele mai in vârstă care sunt obişnuite cu el şi le vine greu să se acomodeze cu altă versiune de Windows
- Preţul cel mai mic
- Necesită resurse hardware mici
- Chiar dacă au o securitate scăzută prin folosirea unui Antivirus + Antimalware PC-ul poate fi foarte bine securizat.
- Atenție, cei care doresc să instaleze un astfel de sistem trebuie sa se asigure ca hardware-ul are drivere disponibile, deci nu poate fi instalat pe un PC mai vechi.
- De asemenea un PC cu Windows 7 instalat se va aştepta ca aplicaţiile mai noi să nu funcţioneze.
Windows 8
Windows 8.1 are marele avantaj faţă de Windows 10 că este foarte stabil. De asemenea el poate fi utilizat pentru tablete având o funcţie dezvoltată pentru asta.
Windows 10
Windows 10 este cel mai utilizat sistem în momentul de faţă cu toate că a avut mai multe probleme mai cu fiecare update venit, fiind la momentul publicării acestui articol, instalat pe 1,3 miliarde de dispozitive active lunar.
Windows 10 are două variante: Windows 10 Pro şi Windows 10 Home, varianta pro fiind recomandată utilizatorilor business.
Windows 10 pro, cu update-urile lui are trei mari avantaje:
- Este adaptat aplicaţiilor şi jocurilor recente
- Este cel mai rapid sistem de operare
- Updatat oricărui hardware recent.
Nu există producător harware să nu aibă drivere pentru Windows 10.
Nu am inclus aici partea de securitate pentru că după părerea mea nu poate răspunde ameninţărilor malware sau virusurilor cum o face un soft de securitate dedicat.
Windows 365
Nu trebuie să omitem varianta Windows 365, o variantă unde toate resursele sunt cloud, lucru care poate fi privit ca un avantaj dar mai degrabă ca un dezavantaj, nemaispunând că asta este o variantă unde plăteşti un abonament anual. Marele dezavantaj este că dacă nu eşti conectat la internet practic nu poţi lucra.
Windows 11
Nu putem să încheiem lista versiunilor Windows fără a aduce în discuţie noul şi mult-aşteptatul Windows 11. Windows 11 vine de asemenea în două variante: Windows 11 Pro şi Windows 11 Home.
Marile avantaje ale Windows 11 sunt:
- Design nou atrăgător şi rafinat;
- Accesibilitate sporită fiind mai uşor de utilizat
- Menu Start schimbat, cu opţiuni noi
- Noi aplicaţii încorporate
- Includerea unui magazin Microsoft
Evident sunt multe lucruri de îmbunătăţit şi de pus la punct dar pe moment condiţiile harware pentru instalare încă nu sunt foarte clare, fiind nevoie de testarea PC-ului înainte de a instala un Windows 11.
Upgrade gratuit de la Windows 10 la Windows 11
Nu trebuie omis faptul că poate fi făcut upgrade gratuit de la Windows 10 la Windows 11.
Esenţial este că activarea unei chei de Windows 11 necesită în mod obligatoriu un cont Microsoft.
Indiferent de varianta de Windows pentru care aţi optat, foarte important este să vă achiziţionaţi o licenţă Windows legală.
Puteți vizualiza o listă cu licențe Windows și Office la reducere, pe Hobart E-Commerce SRL, prin intermediul site-ului https://mshobart.eu Achiziţionarea unei licenţe legale vă fereşte de multe lucruri negative şi vă protejează de orice incriminare din punct de vedere legal deci sfatul nostru este clar să folositi licente legale.