5 motive pentru a folosi un UPS acasa sau la birou

UPS Green Power CYBERPOWER BR1000ELCD, 1000VA
5/5 - (1 vote)

De cate ori nu ti s-a intamplat ca aparatele electrocasnice sa aiba de suferit in urma unei caderi de tensiune sau sa lucrezi pe PC si sa nu fi reusit sa salvezi ultimele modificari inainte de acelasi eveniment neplacut? Cu siguranta un UPS ti-ar fi oferit siguranta si protectie! Din pacate, foarte putine persoane au cunostinte despre acest aparat care ar putea fi de folos acasa sau la birou.

Ce este un UPS?

Denumirea de UPS vine din limba engleza – Uninterruptible Power Supply – si presupune o sursa de alimentare neintreruptibila. Altfel spus, atunci cand sistemul principal de alimentare cu energie este intrerupt sau prezinta caderi de tensiune care pot afecta obiectele alimentate, intervine UPS care furnizeaza energia necesara.

Un astfel de periferic cu baterie se conecteaza intre reteaua de alimentare cu energie electrica si aparatele consumatoare. In momentul in care alimentarea din retea este intrerupta sau UPS sesizeaza perturbari care pot afecta consumatorii, acesta va furniza energia necesara functionarii in parametrii normali a aparatelor.

De cate tipuri sunt UPS-urile?

In functie de principiul de functionare al acestora, putem distinge trei categorii principale de UPS-uri:


UPS-urile de tip OFF-LINE / Stand-by (VFD)

Atunci cand alimentarea cu energie este intrerupta, UPS-ul de acest tip comuta de pe sursa principal ape bateria proprie.

Fiind dependent de tensiunea si frecventa de pe sursa, un UPS OFF-LINE va functiona doar la intreruperea alimentarii, nu si la perturbarile frecvente de tensiune care pot aparea.

De aceea, se recomanda utilizarea acestui tip in IT, telecomunicatii sau pentru aparate cu sursa in comutatie ori aplicatii care nu prezinta sensibilitate la anomaliile din retea.

UPS-urile de tip ON-LINE (VFI)

Fiind independente de tensiunea si frecventa din retea, aceste UPS-uri reusesc sa transforme curentul de intrare alternativ intr-unul continuu, asigurand astfel buna functionare a consumatorilor.

Nu exista practic un timp de comutare, iar perturbatiile nu sunt resimtite de consumatori.

UPS-urile de tip LINE-INTERACTIVE (VI)

In functie de subtipul din care fac parte, acest tip de UPS-uri poate fi utilizat fie pentru consumatorii care nu dispun de transformatoare ori motoare (cele cu ieşire dreptunghiulară sau sinus modificat), fie sunt recomandate pentru orice tip de cosumator, inclusiv centrale termice sau electrocasnice (cele cu iesire sinusoidala).

Ce trebuie sa urmarim cand cumparam un UPS?

Atunci cand dorim sa achizitionam un UPS trebuie sa tinem cont de cateva aspecte.

In primul rand, trebuie sa stim pentru ce tip de consumatori dorim sa asiguram buna functionare.

Spre exemplu, daca vom utiliza UPS la birou, unde nu vorbim despre o nevoie ridicata de putere sau un timp indelungat de asigurare a continuitatii puterii, atunci putem achizitiona orice tip de UPS, desi cele mai recomandate sunt cele LINE-INTERACTIVE.

Mai multe informatii poti afla din acest articol cum sa alegi un UPS bun, sfaturi si recomandari, dar si un top cu recomandari UPS-uri ieftine si bune.

Daca insa dorim achizitia pentru acasa, unde principalii consumatori pe care doresc sa ii protejez sunt centrala termica si aparatele electrocasnice, atunci ar trebui sa iau in calcul un UPS mai puternic, de tip ON-LINE.

Dupa ce am stabilit nevoile, trebuie sa luam in calcul si bugetul disponibil.

Este un factor important in decizie. Daca bugetul permite, poti achizitiona un UPS cu posibilitatea conectarii la un PC, iar cu anumite programe poti controla dispozitivul.

Managementul UPS-ului

Ups-urile cu management afișează informații necesare despre sistem, ca de exemplu starea de alimentare, starea bateriei, starea de încărcare a bateriei și multe altele, informatii care permit monitorizarea cu usurinta a intrgului sistem.

Afisarea se poate face local, pe ecranul LCD al ups-ului (management local) sau management la distanta, caz in care UPS-uls e conecteaza la PC prin USB.

Recomand alegerea unui UPS cu management, preferabil la distanta, conectat la PC, deoarece informatiile oferite sunt mai detaliate si usor de analizat.

Un aspect deloc de neglijat este usurinta conectarii.
Alege un UPS cu conectori Schuko, pentru ca asigura conectarea rapida, exact ca intr-un prelungitor obisnuit.

Brandul conteaza si el si este important sa tinem cont de recenziile oferite de clienti.

De ce sa folosim un UPS?

Iata care sunt principalele 5 motive pentru care un UPS nu ar trebui sa ne lipseasca din casa:

  • Asigura alimentarea continua cu energie;
  • Protejeaza consumatorii de fluctuatiile de tensiune din retea;
  • Costuri decente, mult mai mici decat costul eventualelor pagube produse de perturbarile din reteaua de alimentare;
  • Iti protejeaza munca – in cazul in care lucrezi pe un PC, poti salva rapid inainte de a inchide;
  • Liniste si siguranta- atunci cand stii ca ai luat masuri de protectie;

Atunci cand vine vorba despre confortul casei tale si siguranta tuturor obiectelor de valoare din casa sau biroul tau, este nevoie de protectie.

Un dispozitiv UPS bine ales in functie de nevoile existente iti va oferi linistea si siguranta ca ai facut tot posibilul sa iti protejezi consumatorii, asigurand astfel functionarea normala zi de zi, indiferent de situatie.

magazine online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *