Cum alegi un telefon mobil? La ce sa fii atent cand cumperi un smartphone?

telefon mobil ghid cumparaturi
4.1/5 - (7 votes)

Alegerea unui telefon mobil este o decizie importanta, mai ales in conditiile in care suntem din ce in ce mai dependenti de propriile aplicatii si de lipsa de griji pe care acesta ne-o ofera. De la posibilitatea de a sta de vorba cu cei dragi oricand si de a ne vedea ori de cate ori simtim nevoia, pana la usurinta de a efectua plati bancare si de a stoca documente importante.

Inainte de a ne ghida de design si de pret, exista o serie de criterii obiective pe care le putem considera pentru a fi siguri ca alegerea facuta este bazata pe informatii concrete. În acest articol voi face o scurtă prezentare la principalele caracteristici de care trebuie să ții cont atunci când cumperi un telefon mobil.

Display-ul

Chiar si aceasta caracteristica poate influenta alegerea urmatorului telefon mobil, tinand cont de cat de des interactionam cu display-ul telefonului si cat de mult poate conta diagonala acestuia pentru ochii nostri.

In general, pe piata din Romania predomina telefoanele cu diagonala intre 4 si 7 inchi, insa depinde foarte mult de cat de des folosesti telefonul pentru a scrie mesaje, pentru jocuri sau pentru a viziona filme.


Cu cat esti mai interesat de partea de entertainment, cu atat vei avea grija ca diagonala ecranului sa se adapteze nevoilor tale.

Memoria

Pentru ca ajungem sa folosim telefonul mobil foarte des, un spatiu de stocare cat mai mare este o prioritate. Fiecare aplicatie este importanta si ocupa un anumit spatiu in memoria telefonului.

Cu cat sunt mai multe aplicatii, cu atat riscati ca telefonul sa functioneze mai greu, iar bateria sa se descarce mai repede.

Pe langa procesorul unui telefon mobil, memoria este urmatorul factor relevant in alegerea celui optim. Pentru a fi sigur ca nu vei avea probleme cu telefonul in viitorul apropiat este recomandat sa alegi telefoane cu o memorie de peste 32 GB RAM.

!!Important
Memoria prea mica (8GB) m-a facut sa renunt la ultimul telefon chiar daca era perfect functional si eram multumit de el.

Nu folosesc multe aplicatii, dar aplicatiile bancare ocupa mult spatiu, plus Revolut, plus Uber au ocupat cam toata memoria. Am ales un telefon nou de 64Gb sa fie suficient pentru mine.

Sistemul de operare

Un telefon nou cu un sistem de operare invechit este departe de a fi o investitie inteligenta. Exista mai multe categorii de sisteme de operare, insa trei dintre acestea sunt mai cunoscute. Asadar merita mentionate: iOS (compatibil cu un iPhone), Android si Harmony pentru Huawei.

Primele doua sisteme predomina la telefoanele de calitate si sunt recomandate pentru a avea acces la cat mai multe aplicatii.

Sloturi SIM

Daca folosesti simultan mai multe numere de telefon, atunci poti alege un telefon care foloseste mai multe sloturi SIM. Telefoanele cu doua sau mai multe sloturi SIM au in general sistemul de operare Android si permit economisirea resurselor cand dati telefoane in strainatate sau aveti nevoie de internet.

Pentru ca fiecare cartela SIM are optiunile sale, aceste sloturi pot fi folosite in functie de nevoile personale si de cartela dorita.

Personal, prefer un telefon Dual Sim, sa nu fiu nevoit sa umblu cu 2 telefoane dupa mine. Un SIM personal si celalalt SIM pentru job.

Camera foto

In momentul de fata toata lumea alege telefoane cu o camera foto cat mai performanta sau chiar si cu mai multe. Utilizatorii ajung sa opteze pana si pentru telefoane cu 5 camere daca sunt pasionati de tehnologie sau doresc sa experimenteze cu fotografiile in timpul liber.

Pentru a alege un smartphone ideal din acest punct de vedere, puteti verifica mai intai numarul de megapixeli si diafragma camerei.

Parametrul f/ indica de cat de multa lumina are nevoie camera pentru a obtine o fotografie clara. Un parametru mic indica faptul ca diafragma se va deschide mai mult si va permite astfel transpunerea unei cantitati mai mari de lumina, chiar si noaptea.

Din acest punct de vedere, un astfel de detaliu poate ajuta la obtinerea unor fotografii superbe chiar si in mediile cu luminozitate redusa.

Bateria

Cele mai bune telefoane sunt cele cu baterii rezistente, care ajung pana la 7.000 de mAh. Poti apela intotdeauna la o baterie externa, insa trebuie sa fii realist si sa intelegi ca foarte putine telefoane rezista mai mult de o zi intreaga fara a fi reincarcate.

Fiecare producator ofera informatii cu privire la estimarea autonomiei bateriei si daca esti curios sa afli acest parametru, atunci probabil ca vei face o alegere mai inteleapta.

Pentru ca am ajuns sa fim dependenti de smartphone-uri si de cat de mult acestea ne usureaza viata, investitia intr-unul dintre acestea este un pas care necesita cercetare si un buget generos.

Dacă nu vrei șă plătești foarte mult și totuși își dorești un telefon de top, există și variata de a cumpăra un telefon refurbished, metodă prin care poți achiziționa un telefon foarte bun la un preț avantajos. Un smartphone refurbished oferă garanții tehnice, fiind testat de producător.

Există diferențe semnificative între telefoanele second hand si cele refurbished. Vezi aici telefon Refurbished vs Second Hand avantaje si dezavantaje.

Daca iti doresti un smartphone care sa fie disponibil pentru plati online si telefoane urgente, atunci trebuie sa alegi unul cu o baterie cat mai buna, o camera video cat mai performanta si un sistem de operare de ultima generatie.

cod reduceri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *