
Traficul modern a devenit un cosmar, iar disciplina rutiera este practic inexistenta. Soferii agresivi au devenit deja o obisnuinta pe drumurile tarii, iar legile ce guverneaza circulatia sunt aplicate doar atunci cand in zona sunt prezenti politistii ce dirijeaza circulatia.
In cazul producerii unor accidente este bine sa avem o dovada clara a nevinovatiei noastre, iar acest lucru poate fi obtinut doar cu ajutorul unei camere video pentru autoturisme.
Camerele auto au cunoscut o dezvoltare exploziva in ultima perioada de timp, datorita faptului ca pot inregistra intamplarile din trafic, iar imaginile stocate pot fi folosite ca si dovezi in cazul unui accident sau al altor infractiuni.
Desi imaginile inregistrate nu au putere juridica, ele ne sunt de mare ajutor deoarece retin imprejurarile in care s-a produs accidentul, marca si numarul de inmatriculare al masinii sau chiar persoanele implicate in accident.
Cele mai bune brand-uri de camere video auto

De altfel, o camera video dotata cu senzor de miscare si de soc functioneaza la fel de bine si cand nu ne aflam in masina si aceasta este stationata in parcare, oferindu-ne astfel posibilitatea de a afla vinovatul in cazul in care masina este avariata atunci cand stationeaza.
Sfaturi pentru achizitionarea unei camere video auto
Inainte de a trece la achizitionarea unor camere auto este bine sa ne stabilim un buget in care sa ne incadram.
Ca si specificatii tehnice, trebuie sa avem in vedere urmatoarele:
Materialul folosit la realizarea acesteia
Este necesar ca materialele utilizate la constructia camerei sa fie de cea mai buna calitate. Acestea trebuie sa reziste atat temperaturilor scazute din timpul iernii cat si a celor foarte ridicate de vara, tinand cont de amplasarea in parbriz a camerelor.
Rezolutia
Cu cat aceasta este mai mare cu atat imaginile vor fi mai clare. Desi au aparut si camerele auto ce filmeaza in 4K, o camera Full HD ne este suficienta. Aceasta poate fi achizitionata la un pret mult mai mic decat cea 4K, iar rezolutia de 1080 linii ne ofera o calitate ireprosabila a imaginii.
Tehnologia Full HD ne permite marirea imaginii si focalizarea acesteia pe diverse detalii (de exemplu numere de inmatriculare), lucru care in cazul unor camere cu rezolutie inferioara nu ar fi posibil (imaginea ar fi neclara).
Trebuie numai sa verificam specificatia de 1080 x 1920 pentru a ne asigura ca rezolutia Full HD este respectata.
Un alt indicator sunt FPS-urile (frame per second)
Cu cat numarul acestora este mai mare, cu atat imaginea este mai clara. In cazul unor camere auto moderne, indicat ar fi un minim de 32 FPS/secunda.
Atentie! Evitati insa camerele video cu mai mult de 50 FPS/secunda. Acestea sunt ineficiente in timpul noptii sau pe inserat, datorita faptului ca shutter-ul sta mai mult timp deschis si capteaza mult mai putina lumina.
Unghiul de filmare
Un unghi mare de filmare ne ajuta sa avem o imagine panoramica a soselei si ne ofera posibilitatea sa inregistram cat mai multi participanti in trafic.
Ideal ar fi sa achizitionam o camera care sa aiba un unghi de filmare de minim 130 de grade.
Indicat ar fi sa folosim un unghi de filmare mai larg in timpul calatoriilor in interiorul localitatilor, iar pe timpul deplasarilor pe drumuri nationale sa reglam camera pentru a avea un unghi de filmare mai ingust.
Stabilizatorul de imagine
Este un element esential pentru o camera video auto. In conditiile in care drumurile prezinta denivelari sau gropi exista riscul ca imaginea sa se miste odata cu miscarea masinii. Stabilizatorul va elimina aceste miscari ale imaginii si ne va oferi o imagine clara si stabila.
Senzorul de soc
Se ocupa cu detectarea undei de soc in cazul unui accident si va inregistra datele intr-o portiune sigura a mediului de stocare.
Capacitatea de stocare
In conditiile in care calitatea imaginii a crescut, este necesar sa avem un spatiu de stocare destul de mare pentru a inregistra imaginile.
Marea majoritate a camerelor au sloturi de carduri SD in care pot fi introduse carduri de pana la 32 GB.
Pentru a economisi spatiu de stocare se utilizeaza si un senzor de miscare, camera pornind automat atunci cand se detecteaza un element in miscare si se va opri in lipsa acestuia.
Diagonala ecranului este de dorit sa fie cat mai mare. Astfel, imaginile pot fi consultate direct pe camera, fara a mai fi necesar sa le transferam in calculator. Un ecran decent pentru o camera este cel de 2,4 sau 3 inch, ce ofera o imagine clara a inregistrarilor.
Conectivitatea
Modelele mai scumpe au o gama bogata de porturi ce usureaza transferul imaginilor catre un calculator (prin intermediul portului USB) sau catre un televizor (cu ajutorul porturilor A/V sau HDMI).
Unele camere sunt dotate si cu microfoane ce poate inregistra zgomotul ambiental si cu difuzor ce ajuta la sunetului, atunci cand sunt vizionate imaginile.
Modul foto ne ofera posibilitatea de a detasa camera din suportul de parbriz si de a a o folosi ca o camera foto obisnuita. Acest lucru este deosebit de util in cazul unui accident.
Bateria nu este necesar sa fie foarte mare, deoarece exista riscul de supraincalzire si de explozie. Aceasta se poate incarca foarte usor cu ajutorul conectorului pentru priza de bricheta existenta in dotarea standard a fiecarei camere.
Cablul de alimentare trebuie sa fie suficient de lung pentru a ajunge fara probleme la bricheta, iar sistemul de prindere trebuie sa ne asigure o montare sau demontare rapida si usoara.
Functii suplimentare
Odata cu evolutia tehnologica camerele auto au cunoscut o serie intreaga de imbunatatiri facandu-si astfel aparitia o serie de functii suplimentare.
Wide Dynamic Range (WDR)
Astfel, functia Wide Dynamic Range (WDR) face posibila inregistrarea imaginilor chiar si atunci cand vizibilitatea este neclara sau luminozitatea este scazuta. Aditional acestei tehnologii, unele camere au fost dotate cu senzori in infrarosu pentru a filma in conditii optime chiar si noaptea.
Night Vision
Functia Night Vision de exemplu face posibila inregistrarea imaginilor pe timpul noptii si ajusteaza automat imaginea pentru a obtine o claritate maxima a imaginii.
LOOP
Cu ajutorul functiei LOOP este posibila inregistrarea continua a imaginilor chiar si atunci cand mediul de stocare este plin. Camera suprascrie datele de la inceput (inregistrand imaginile in ciclu), stergand in acelasi timp imaginile vechi.
GPS-ul
GPS-ul a devenit deja o dotare standard in cazul camerelor mai scumpe. Acestea inregistreaza (in afara imaginilor) viteza de deplasare a automobilului, pozitia si directia de deplasare.
POI (Point of Interest)
Functia POI (Point of Interest) ne ofera posibilitatea de a salva punctele de interes si ne avertizeaza printr-un semnal sonor ori de cate ori suntem in apropierea acestora.