Cum se sărbatorește Halloween-ul anul acesta? Tradiții și obiceiuri în 2020

halloween
5/5 - (1 vote)

Peste cateva zile vom sărbători Halloween-ul, cu alte cuvinte pe întregul mapamond va fi sarbatorit. Si asta pentru ca Halloween-ul este una dintre cele mai vechi sărbători din lume. Si ca orice sarbatoare, Halloween-ul, si-a insusit diferite semnificatii de-a lungul timpului. Iar pentru ca in acest an nu se stie cu exactitate daca aceasta sarbatoare va fi intocmai ca si in anii trecuti nu putem decat sa speram ca lucrurile nu se schimba atat de mult din cauza pandemiei.

Poate că, de voie, de nevoie ne-am obisnuit cu ceea ce înseamnă distantarea socială și cu purtatul măștii, însă atunci cand vine vorba despre o sarbatoare asa cum este Halloween-ul nu ne putem imagina ca totul va fi altfel. Probabil ca cei mai multi dintre noi va sarbatori Halloween-ul acasă, alaturi de cei dragi. Nu ne rămâne decât să ne decorăm casele corespunzător, vom pregăti mâncăruri alese și în cele din urma probabil vom merge la colindat, in cel mai bun caz, doar rudele apropiate 🙂

Si pentru ca nu vrem sa neglijam Halloween-ul in acest an ar fi mult mai benefic pentru noi toti daca ne-am intorce in timp si ne-am aminti cateva date semnificative pentru ceea ce inseamna si este in realitate Halloween-ul.

Ce este Halloween-ul?

Halloween-ul este o sarbatoare de origine celtica, fiind celebrata in seara de 31 octombrie. Inca din cele mai vechi timpuri aceasta era considerata a fi Anul Nou Celtic si mai mult decat atat, Halloween este asociat si cu vremea recoltei. Totodata se mai spune ca in noaptea de Halloween spiritele sunt libere sa umble prin lume si de aceea oamenii simt nevoia de a indeparta spiritele rele prin purtatul de masti si costume. Insa pentru crestinismul occidental si nu numai, Halloween-ul desemneaza sarbatoarea tuturor sfintilor.


Simboluri si traditii de Halloween

Multe dintre traditiile actuale, dar si numele de Halloween provin din perioada veche engleza. Iar una dintre traditiile vechi spune ca se realizau doua focuri, unul langa celalalt, iar oamenii si animalele sareau peste ele pentru a fi purificate. Bineinteles ca orice sarbatoare care se respecta are si cateva elemente esentiale asa cum sunt dovleacul sculptat, impodobitul caselor si colidatul. Printre simbolurile omniprezente de Halloween si utilizate pentru decorarea casei sunt dovlecii, cocenii de porumb, sperietorile de ciori si multe altele.

Halloween aduce si imagini deosebite, care provin din teme precum cele ale mortii, ale ocultului, dar si teme care au legatura cu monstrii legendari si cu intruchiparea acestora. Ceea ce face atat de special Halloween-ul este faptul ca se spun povesti cu fantome, se vizioneaza filme horror, in special pentru copii, se colinda, se petrece timp alaturi de familie, prieteni si apropiati la o masa pregatita pe masura acestei sarbatori.

De altfel in America este cunoscuta traditia numita “micuta cutiuta portocalie”, acestea fiind distribuite prin scoli. Iar copiii mergeau la colindat, astfel strangand bani, dar si traditionalele dulciuri, de la acele persoane care voiau sa le doneze. Si cum nici personalitatile nu stau departe de astfel de sarbatori, Heidi Klum impreuna cu familia ei si cu cei de la UNICEF au dat drumul la un trick-or-treat online (colindat online) si la un bal mascat, de asemenea tot virtual.

Costumele de Halloween

Ceea ce atrage foarte mult la aceasta sarbatoare sunt costumele si totodata reducerile. Costumele traditionale sunt modelate de figurinele supranaturale, dar si monstrii, schelete, vrajitoare, diavoli si altele.

Cat despre reduceri in perioada de Halloween se vand cele mai multe bomboane, se aplica reduceri de Halloween pentru o gama variata de produse si in general fix acele obiecte pe care ti le doresti au parte de reduceri esentiale. De aceea ar fi exceptional daca ai putea sa profiti de aceste reduceri si sa-ti achizitionezi ceea ce ai nevoie si ceea ce-ti doresti mai mult.

Un lucru ar mai fi de spus despre aceasta sarbatoare internationala si anume este cea de-a doua mare sarbatoare cu un volum ridicat al vanzarilor globale, aceasta sarbatoare fiind depasita doar de Craciun. Prin urmare sa speram ca in acest an de pandemie nu se va pierde din spiritul de Halloween, iar fiecare mare sarbatoare va fi tratata asa cum se cuvine, chiar daca momentan avem parte de restrictii.

Sursa foto

Tu cum sărbătorești Halloween-ul anul acesta?

magazine online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *