
Cuprins articol
Purificatoarele, sistemele de filtrare aer, dezumidificatoarele sau aparatele aroma terapie au efecte benefice pentru organism! Pe langa aerul curat si de calitate obtinut (scapi de 99% de praf si alergeni) utilizarea purificatoarelor de aer s-a dovedit benefica intr-o serie de afectiuni respiratorii foarte des întâlnite: rinite alergice, sinuzite, laringite, astm bronsic etc!
Ce sunt alergiile sezonire?
Alergii sezoniere sunt alergiile care apar doar într-o anumită perioadă a anului și anume primăvara sau toamna.
“Febra fânului” sau “rinită sezonieră” apare primăvara datorită polenului din aer, care este omniprezent în atmosferă.
Purificatoarele sunt foarte utile și indicate în aceste tipuri de alergii.
Nu trebuie confundată răceala cu alergia!
Chiar dacă răcelile și alergiile au în comun unele simptome (strănutul, ochii roșii, stare generală proastă sau stările de ameteala), există o diferență semnificativă între ele: răceala obișnuită este cauzată de virusuri, în timp ce alergiile sezoniere apar atunci când sistemul imunitar reacționează excesiv la un alergen (polen, fraf, acarieni, etc).
Purificatoarele cu filtru HEPA sunt eficiente în combaterea simptomelor alergiei
HEPA este acronimul pentru Filtrul de Aer cu Particule de înaltă Eficiență.
Purificatoarele de aer cu filtru HEPA sunt eficiente în combaterea simptomelor alergiei datorită capacității foarte mari a acestora de a capta factorii poluanți din aer.
Purificatoarele cu filtre HEPA, captează impuritățile din aer, bacteriile, alergenii, praful, sporii de mucegai, virușii în proporție de 99,98%. Mai mult acestea pot absorbi fumul și chiar elimina orice miros.
Astfel pentru persoanele care suferă de alergii sau astm bronșic, se recomandă un purificator cu filtru HEPA.
La ce să fiți atenți atunci când alegeți un purificator de aer!
Alegerea unui purificator de aer poate fi o incercare dificila avand in vedere variatia de modele, functii, firme si pret.
De ce trebuie sa tinem seama atunci cand achizitionam un purificator de aer?
Pentru a evalua performanta si a face alegerea corecta a unui purificator de aer, trebuie sa se ţina seama de urmatoarele lucruri:
Cantitatea de aer tratata de aparat
Daca volumul de aer procesat este mic, iar purificatorul va fi utilizat intr-o incapere de volum mare, atunci acesta se va dovedi ineficient.
Prin urmare atunci când cumpărați un purificator verificați capacitatea aparatului vs volumul încăperii (Ce volum total, exprimat în metri cubi, are încăperea).
Acesta este după părerea mea unul dintre cei mai importanți factori de care trebuie să țineți cont atunci când alegeți purificatorul de aer!
Un aparat cu capacitate mică la o încăpere mare se va dovedi ineficient, în timp ce un aparat cu capacitate foarte mare la o încăpere mică va fi zgomotos și va consuma multă energie electrică!
Functia de ionizare!
Cand un purificator de aer are si functie de ionizare, atunci filtrarea aerului este mai buna si produce un aer proaspat in incapere. Ionizatoarele si purificatoarele de aer cu ionizare pot uneori emite uneori mici cantitati de ozon (daca nu sunt instalate sau intretinute corect), acesta fiind un iritant pulmonar!
Expunerea pe timp îndelungat la concentratii foarte mici de ozon poate produce leziuni ale tesutului pulmonar, avand consecinte grave asupra sanatatii!
Costurile de intretinere a aparatului
In special trebuie avute in vedere costurile de intretinere a filtrelor, care pot fi insemnate. Atunci cand cumparati un purificator trebuie luate in considerare si aceste costuri.
Un filtru este indicat să fie schimbat la 6-8 luni și poate ajunge și la 3-400 lei.
Sfatul meu este să alegeți brand-uri populare, comune și care se găsesc în multe magazine online, pentru a fi siguri că veți găsi filtrele potrivite și peste X ani.
Atenție! Un aparat foarte ieftin la achizitie poate avea costuri de intretinere foarte mari, nefiind rentabil!
Purificatoare de aer fără consumabile (filtre)
Există și purificator de aer fără consumabile Airfree. Principiul de funcționare este următorul:
Aerul este atras în interiorul aparatului și încălzit la/peste 200 de grade Celsius. Astfel, virușii, acarienii, dăunătorii din aer sunt distruși în proporție de 99,99% (în cazul aparatelor Airfree) într-o fracțiune de secundă. După acest proces, aerul este readus la temperatura normală și eliberat în încăpere.
Avantajele purificatoarelor de aer Airfree
- Marele avantaj al acestor aparate este că nu va necesita niciodată schimbarea filtrului și nici curățare.
- Un alt avantaj este că sunt 100% silențioase. Am avut un astfel de purificator pe care îl foloseam în dormitor și nu are zgomot;
- Dimensiunile sunt în general mai reduse decât purificatoarele clasice;
Nivel de Zgomot
Nivelul de zgomot este un alt factor la care trebuie să fiți atenți!
Luați în calcul faptul că un purificator de cele mai multe ori se folosește în dormitor și îl veți ține pornit 24/24h.
Dacă nu suporți zgomotul în dormitor noaptea și vrei un aparat 100% silențios poți alege varianta unui purificator air Free.
Să fie ușor de întreținut și schimbat filtrul
Consumul de energie
Un purificator îl folosim 24/24h, 365 zile pe an, prin urmare consumul de energie nu este de neglijat!
În general am observat că, aparatele de aceeași putere au consum de energie apropiat, diferențele fiind nesemnificative.
Alege aparatul cu capacitate potrivită pentru volumul încăperii în care îl vei folosi!
Un aparat cu capacitate mai mare decât necesarul încăperii va consuma mult și va fi mai zgomotos.
Dacă v-ați hotărât la un aparat căutați și cititi review-urile de pe net
Alegeți modele cât mai noi
Avantajul modelelor noi este ca folosesc tehnologii mai noi, au o performanță mai bună în filtrarea aerului și în general au un consum mai mic de energie.
Ceea ce nu este de neglijat la prețul actual al energiei.
Să fie ușor de întreținut și schimbat filtrul
Acestea sunt factorii de care am ținut cont atunci când am cumpărat purificatorul de aer.
Dacă ai și alte observații utile te invit să le postezi în comentariu.